Кафедра практичної психології ЗНУ за координаційною роботою старшого викладача Ольги Іщук разом із громадською організацією «Фундація розвитку» («Development foundation») провели вже дві зустрічі в форматі онлайн-конференцій зі своїми зарубіжними колегами.

Перша з них була присвячена проблемам психологічної роботи волонтера в госпіталях із пораненими та їхніми родинами. Експертом зустрічі виступила психотерапевт Мадлена Розенблюм, яка упродовж 25 років працює психотерапевтом-практиком і клінічним соціальним працівником. Вона має досвід роботи в клініках Нью-Йорка, а також приватну практику, є автором багатьох популярних книг.

Мадлена розповідала про необхідність самозбереження особистості психолога, соціального працівника, соціального педагога, волонтера та методи запобігання професійному вигоранню. Пані Розенблюм фахово та зрозуміло пояснювала межі компетентності волонтерів, які допомагають постраждалим від бойових дій у шпиталях. Особливу увагу у своїй доповіді вона приділила встановленню «контракту» між волонтером і постраждалим, адже очікування від волонтера можуть бути надто великими та невиправданими, бо межі роботи без контракту не визначені.

Під час другої онлайн-зустрічі запорізькі волонтери та психологи зосередилися на питаннях супервізійної роботи. Супервізором для українських психологів, соціальних працівників і волонтерів став ліцензований клінічний соціальний працівник і психотерапевт Брюс Янг.

Група активно ставила питання пану Янгу щодо складних випадків у практиці психологів, соціальних працівників і волонтерів. Також він розповів про варіанти вирішення нелегких завдань на прикладах із власного досвіду. Такий досвід є важливим та актуальним, адже супервізії дають змогу волонтерам удосконалювати свою роботу із родинами військових, самими військовими, родинами вимушено переміщеними тощо.

Подібна робота триватиме на факультеті соціальної педагогіки ЗНУ та психології й надалі – наступні онлайн-конференції відбудуться вже 3 та 17 квітня.