Освіта нині перебуває на шляху чергових змін. Зокрема, колективом авторів розроблений проект Концепції розвитку освіти України на період 2015—2025 років, за яким пропонується чимало нововведень і в дошкіллі. Про цю концепцію, а також про інші актуальні питання ми поговорили з начальником відділу дошкільної освіти МОН Тамарою Вікторівною Панасюк.

— Хотілося б поговорити про частину проекту Концепції розвитку освіти України на період 2015—2025 років, що стосується дошкілля. Наскільки громадськість активно долучається до її обговорення?

— Концепцію розміщено на офіційному сайті Міністерства. Там написана також електронна адреса, на яку можна надсилати пропозиції від громадськості. Нині найчастіше пропонують розвивати мережу дошкільних навчальних закладів різних типів, форм власності відповідно до потреб батьків. Це найважливіша проблема.

— У проекті Концепції зазначено: «Передбачити різні форми надання послуг піклування й освіти для дітей віком від народження до шести років як в умовах закладу освіти (center-based), так і в умовах домашнього виховання (homebased), та розробити потрібне нормативно-правове забезпечення». Як можна розвивати сімейну дошкільну освіту?

— Сімейну дошкільну освіту, відповідно до нашого законодавства, передбачається розвивати за допомогою соціально-педагогічного патронату. Ця форма роботи нині дуже поширена, збільшується кількість соціальних педагогів, зокрема у дошкільних навчальних закладах. Працюють соціальні педагоги і при управліннях освіти, навчальних закладах. Вони надають консультативну допомогу для батьків, які виховують
дітей вдома.

— Яка нині ситуація із впровадженням інклюзивної освіти у садочках різних форм власності?

— Інклюзивна освіта саме в галузі дошкільної освіти активно впроваджується і в закладах комунальної форми власності, і в приватних. На жаль, у дошкільних навчальних закладах саме комунальної форми власності ця практика найменш поширена, а от приватні заклади активно надають такі послуги. Починаючи
з 2015 року інклюзивна освіта вже на законодавчому рівні буде впроваджуватись у всіх навчальних закладах України, відповідно до змін до Закону України «Про дошкільну освіту». Уже Міністерством розроблено порядок впровадження інклюзивної освіти у дошкільних навчальних закладах, внесено зміни до положення про дошкільний навчальний заклад, розроблено спільно з Міністерством охорони здоров’я України спільний наказ про комплектування інклюзивних груп у ДНЗ.— Найболючіше питання для освітян — оплата їхньої праці. Чого чекати педагогам у 2015 році?

— Якщо говорити про заробітну плату саме в галузі дошкільної освіти, то не лише в Україні, а й в усьому світі педагоги бажали б отримувати більшу зарплатню. Але, на жаль, у всьому світі працівники галузі дошкільної освіти мають найбільше педагогічне навантаження і найменшу заробітну плату. Тому хочеться побажати, щоб заробітна плата лише зростала. Але, зважаючи на скрутну економічну ситуацію в Україні, думаю,
що не варто на це розраховувати. І це стосується не лише вихователів у дитячих садках, а й учителів. МОН нині відстоює перед Міністерством фінансів пропозиції, щоб зберегти принаймні все те, що отримували протягом попередніх років. Як буде — час покаже.

— А як щодо навантаження, тривалості відпусток?
— Міністерство освіти та науки також неодноразово подавало пропозиції до Мінфіну щодо збільшення щорічної відпустки з 42 до 56 днів, як це є у вчителів загальноосвітніх навчальних закладів. Але поки що Міністерством фінансів не підтримується така пропозиція, хоч остаточно і не відмовляють. Просто чекаємо кращих часів.

— Уряд пропонує на підставі ліквідованого Інституту інноваційних технологій і змісту освіти створити дві окремі державні наукові установи: Інститут модернізації змісту освіти й Інститут освітньої аналітики. Як Ви бачите роботу відділу дошкільної освіти у цих установах?

— Насправді, наш відділ дуже тісно співпрацював з Інститутом інноваційних технологій. І я дуже сподіваюся, що після реорганізації ця співпраця не зміниться, адже лише так, спільно, у взаємопорозумінні можна вирішувати дуже багато питань. На наступний рік запланована велика кількість вебінарів (інтерактивних семінарів, що проходить у режимі онлайн) із залученням працівників Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук. І тому саме ця трьохстороння співпраця позитивно впливатиме на діяльність дошкільних навчальних закладів, на забезпечення освіти в дитячих садках. Під тристоронньою співпрацею маю на увазі злагоджену роботу Міністерства освіти і науки, установ, створених на основі Інституту інноваційних технологій, і всіх служб, інституцій Національної академії педагогічних наук.

— Чи плануються зміни у навчально-методичному забезпеченні дошкільної освіти?

— Протягом останніх трьох—чотирьох років розроблено дуже багато програм розвитку дітей для роботи в дошкільних навчальних закладах. Окрім того, вперше в Україні розроблено програми розвитку дітей із особливими потребами (із різними нозологіями). Дошкільним навчальним закладам надано право їх вибору. При цьому за потреби Міністерство готове розглянути й інші пропозиції.

— Які пріоритетні напрями роботи відділу дошкільної освіти на 2015 рік?

— Нині ми працюємо над критеріями визначення рівня розвитку дитини відповідно до нового Базового компонента дошкільної освіти. Звичайно, пріоритетним завданням кожного працівника галузі дошкільної освіти є забезпечення якості дошкільної освіти в кожному регіоні, у кожному дошкільному навчальному закладі України. Ефективність роботи садків залежить не лише від програм навчання і виховання, а й від особистості педагога, його взаємин із дітьми. Безперечно, кожен талановитий, висококваліфікований, вдумливий педагог поєднує у своїй практиці загальнотеоретичні досягнення педагогіки, власний досвід, особистісні переваги та особливості дітей, з якими він працює. Тому навіть найдосконаліша теорія не може дати вичерпної відповіді, яким має бути педагог, однак вона є підставою, на яку мусить опиратися навіть найобдарованіший із них.

Спілкувалася Галина ХАРУК