№ 3 Лютий

Слово редактора. Оголошення результатів конкурсу «Навчаємось цікаво.
Новини. Про ІІ зимову природничу школу «Геліантус – дружнє коло».
Матеріали конкурсу. Розробки переможців конкурсу «Навчаємось цікаво»:
Оксани Загубинога, учителя біології Скородистицької ЗОШ І—ІІ ст. Чорнобаївський р-н, Черкаська обл. «Тип Кільчасті черви. Урок тріада». 8 клас
Людмили Габенко, учителя біології Дунаєцького НВК, Сумська обл. «Історичний розвиток органічного світу. Урок узагальнення знань»
Віри Іванівни Дубик, учителя біології Вишнопільської ЗОШ І—ІІІ ст., Тальнівський р-н, Черкаська обл. «Різноманітність покритонасінних, їх класифікація. Родина Пасльонові. Урок-конференція».
Біологія у 8 класі.
Ольга Кузь «Різноманітність плазунів. Значення у природі і в житті людини. Охорона плазунів».
Урок має на меті продовжити розгляд тварин, які в одних – викликають страх, огиду, а в інших – захоплення. Одні вважають їх мудрими, могутніми, цілителями, поклоняються їм, будують храми, а інші – злими і підступними . Існує багато легенд, міфів, розповідей про них. Варто лиш згадати біблійного змія, який спокусив Єву і вона скуштувала заборонений плід. Медуза Горгона, у якої замість волосся на голові були змії, перетворювала всіх на каміння своїм поглядом. А в казках часто можна зустріти драконів та багатоголових змій, що завдають людям неприємностей. І навіть найбільші тварини, які колись жили на Землі – динозаври, теж належать до плазунів. Динозаври були поширені в Європі,Азії,Африці і Північній Америці. На Україні рештки динозаврів знайдено у Криму.
Які ж вони ці легендарні тварини,огорнуті таємницею? З’ясування цього і буде метою даного уроку.

№ 4 Лютий
Методична скарбничка.
Лідія Боюн «Барви нашого життя»
Наш організм – це єдина злагоджена система, де всі процеси тісно взаємопов’язані. Сприйняття навколишнього світу залежить від темпераменту, характеру людини, її емоційного стану та фізичного здоров’я в даний момент. Пропонуємо позакласний захід, що за допомогою поєднання теоретичних відомостей із засобами естетичного виховання та елементами психоаналізу допоможе учням краще пізнати себе.
Біологія у 9 класі.
Галина Сосновська «Сенсорні системи. Цикл уроків»
Біологія у 10 класі.
Тетяна Дудник «Одноклітинні організми»
Біологія у 11 класі.
Людмила Габенко «Становлення еволюційних поглядів»
Вкладка «Екологія»
Галина Сосновська «Торкнутися краси можна тільки серцем. Виховний захід до Дня Землі».
Захід має на меті здійснення агітаційної роботи серед молоді щодо збереження природи рідного краю та планети в цілому. Особливо цікавою є запропонований сценарій телефільму «Билиця чи небилиця про те, як кум Микола – новий український багатій – задавака і тюхтій – чи то з радощів, чи то з горя поїхав відпочивати на Дністер». Дністровська краса дивує й заіржавілу совість та він береться за порятунок природи.
Олександр Островерх «Біорізноманіття».

№ 5 Березень
Методична скарбничка
Анастасія ЯРОШЕНКО «Рейтингова система оцінювання як засіб підвищення мотивації до навчання»
Біологія у 6 класі.
Екологічні групи рослин
Біологія у 9 класі.
Галина Сосновська «Сенсорні системи. Цикл уроків» (продовження)
Щоб побудувати зображення в редукованому оці, треба від двох крайніх точок предмета провести через вузлову точку два промені. Ці промені, які проходять через вузлову точку без заломлення, називаються напрямними, а кут, утворений ними, – кутом зору. Зображення на сітківці виходить справжнє, перевернуте й зменшене. Незважаючи на те що зображення перевернуте, ми сприймаємо предмети в прямому вигляді. Це відбувається тому, що діяльність одних чуттів перевіряється іншими. Для нас «низ» там, куди спрямована сила земного тяжіння.
У свій час Страттон поставив дуже цікавий дослід. Замість окулярів він одяг скельця з оптичною системою, яка поставила світ «догори ногами». Уже через 4 дні він бачив ландшафт у прямому вигляді. Як можна це пояснити?
Відповідь на це та багато інших запитань учні отримають вивчаючи сенсорні системи.
Біологія в 11 класі.
Інна Новосад «Адаптації як результат еволюційного процесу, або хто хоче статьи знавцем біології?»
Урок-вікторина, що спрямований не лише на формування в учнів знань про особливості адаптації живих організмів до умов існування, а й сприяє розвитку інтелектуальних, вольових та моральних якостей учнів, стимулює учнів до систематичної самостійної навчально-пізнавальної активності.