18 учнівських команд з усієї України мали можливість збагатити скарбниці своїх знань у природничій галузі. Насичена програма роботи школи не давала жодної можливості нудьгувати. За словами організаторів, вони мали на меті викликати в учнів прагнення до наукової діяльності, надавши можливість живого спілкування з корифеями вітчизняної науки, шляхом залучення до інтерактивної діяльності, продемонструвати багатогранність природничої сфери. І їм це вдалося!

 

Уже на початку урочистого відкриття зимової школи, дійсно, усі присутні відчули себе у великому дружньому колі, а вогник цікавості в дитячих очах палав усе яскравіше після проведення кожного заходу.

 

Школярі із захопленням слухали лекцію про явище люмінесценції та створення молекулярних приладів доктора хімічних наук, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Василя Георгійовича Пивоваренка та Олексія Владиславовича Григоровича, кандидата хімічних наук, старшого співробітника Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, голови журі Всеукраїнського турніру юних хіміків, очільника хімічної секції методичної комісії Міжнародної природознавчої гри «Геліантус».

 

Чому можна з легкістю сидіти на стільці з безліччю гвіздків, проте так боляче сісти на один гвіздок? Про ці та інші секрети фізики учням розповіла Наталія Олександрівна Казачкова, кандидат педагогічних наук, директор Центру розвитку обдарованості юнацтва (м. Харків), у межах пізнавальної науково-популярної програми «Фізичні етюди».

 

Досить легко поєднувалися складні для школярів види діяльності, цілісно сприймалися непрості, але надзвичайно цікаві наукові факти. Фізичні етюди змінювалися лекцією з хімії кандидата хімічних наук, старшого науко- вого співробітника Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексія Володимировича Хаврюченка, проте дитячий ентузіазм не згасав. Уже надвечір другого дня, вірячи у власні сили, молоді науковці впевнено виконували складний міжпланетний проект пошуку формули щастя, що був реалізований у вигляді інтерактивної освітньо-рольової гри «Сьомий понеділок», яку спланували та провели аспірант Цюріхського університету Дар’я Вдовенко та спеціаліст студії інтерак-

 

тивних освітніх технологій «Скілер» (м. Москва) Олексій Міняйло. Здавалося, усі розуміли, що це лише гра, проте учні надзвичайно захоплено складали плани наукової роботи, здобували гранти, розраховували витрати ресурсів кожного проекту. Кожен із них дійсно прожив коротке життя великого вченого. І саме в цьому полягає цінність цієї гри, адже, на жаль, чарівні пігулки щастя так і не були винайдені, проте учасники мали змогу зрозуміти, як обертається важіль сучасної науки.

 

Першого дня всі учасники зимової школи звернули увагу на яскраві фотознімки фауни, що розміщувалися перед входом до відділення природничо-географічного факультету. Вони мали також можливість особисто познайомитися з їхнім автором, старшим викладачем Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександром Сергійовичем Вобленком, який поділився з учнями спогадами про експедицію до Антарктиди, де він жив протягом року. Його лекція із зоогеографії закінчилася бурхливими оплесками, учні не хотіли відпускати того, хто за короткі півтори години «відкрив» для них далекий невідомий світ.

 

Коли здавалося, що учнівська зацікавленість згасає, людина, яка займається улюбленою справою, передає свій ентузіазм оточуючим. Лекція з географії провідного спеціаліста Українського центру оцінювання якості освіти Галини Іванівни Карпюк, напевне, змінила ставлення багатьох до цієї науки. Адже її виступ викликав безліч запитань, відповіді на які породжували в учнів нову цікавість.

 

Також проводилися практикуми «Показові реакції в неорганічній хімії» та «Якісні реакції в хімії» доцентів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олега Вадимовича Москаленка, Владислава Володимировича Гриценка та Андрія Вікторовича Семеніхіна. Ці хімічні перетворення, свідками яких стали учні, сформували в них більше уявлень і знань про хімію, ніж прочитання підручників і конспектів.

 

Зимова школа «Геліантус — дружнє коло» присвячена природничим наукам. Звісно, хтось надає перевагу біології, хтось назавжди поєднує своє життя з хімією. Проте чи існують насправді ці науки одна без одної? Про міжпредметні зв’язки учні мали можливість дізнатися від кандидата хімічних наук, доцента, декана природничо-географічного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Галини Григорівни Сенченко.

 

Крім навчання, учасники команд мали можливість позмагатися одне з одним під час демонстраційної олімпіади та природничої гри «Що? Де? Коли?». Ця боротьба була надзвичайно цікавою й схожою на дружнє суперництво, проте організаторами були визначені та нагороджені переможці різних ступенів.

 

Отож переможцями І ступеня в природничій грі «Що? Де? Коли?» стала команда Івано- Франківської обл., а в демонстраційній олімпіаді дипломи переможців І ступеня отримали відразу дві команди Одеської та Харківської («Обдарованість») областей.

 

Дійсно, діти отримали неймовірні враження, кожен із них із сумом проводжав останні миті програми зимової школи, проте вони сподівалися, що в наступному році знову зустрінуться, утворивши дружнє коло «Геліантусу».

 

Також незабутні враження отримали керівники дитячих команд, які обмінялися думками й збагатили свій педагогічний досвід під час змістовних, критичних і дискусійних бесід із колегами. Усе це стало можливим завдяки невеликій групі ініціативних, небайдужих людей — організаторам зимової природничої школи, творчому об’єднанню «Соняшник».

 

Незважаючи на величезну зайнятість організаторів і насичену програму школи, редакція нашої газети все-таки мала можли- вість поспілкуватися з Русланом Васильовичем Шаламовим, кандидатом біологічних наук, заслуженим учителем України, провідним спеціалістом Українського центру оцінювання якості освіти, головою методичної комісії Міжнародної природознавчої гри «Геліантус», та Юрієм Олександровичем Морщавкою, директором творчого об’єднання «Соняшник».

 

— Творче об’єднання «Соняшник» має багато освітніх проектів. Що надихає Вас на роботу?

 

Р. В. Наше завдання не просто дати дітям знання, ми прагнемо навчити їх думати, що обов’язково знайде своє відображення в їхньому подальшому житті, а оскільки молоде покоління — це те суспільство, у якому вже через кілька років нам усім доведеться жити, тому надихає нас думка, що ми творимо власне майбутнє.

 

— Як виникла ідея організації зимової природничої школи «Геліантус — дружнє коло»?

 

Р. В. Уже відбулася п’ята гра «Геліантус», що дає дітям можливість проявити себе, повірити у власні сили, дізнатися про щось нове. А зимова природнича школа — це додаткова мотивація, заохочення до систематичної пізнавальної діяльності. Ми прагнемо, щоб наші діти розуміли, що в Україні є талановиті люди, які дійсно мають грандіозні досягнення не лише на теренах нашої держави, а й на світовому рівні. Є люди, на яких варто рівнятися, у яких варто вчитися, якими можна пишатися, чию справу варто продовжувати.

 

— А Ви особисто можете сказати, що займаєтеся улюбленою справою?

 

Р. В. Я з дитинства знав, що хочу бути біологом. Ще зовсім малим, граючись на дитячих майданчиках, я набирав повні кишені дощових черв’яків та починав їх «досліджувати». Потім я зрозумів, що мене цікавить не лише біологія, і я поєднав свої інтере- си, ставши біохіміком. Педагогічний досвід з’явився пізніше, і я дійсно люблю свою роботу. Вважаю, що якщо кожен у нашому житті буде займатися своєю улюбленою справою сумлінно та якісно, то на наше суспільство чекає славне майбутнє.

 

— Якою Ви бачите зимову школу через рік чи кілька років?

 

Р. В. Інакшою, ніж вона є зараз. І це не тому, що наразі нас щось не влаштовує, а тому, що потрібно прагнути до нового, вдосконалюватися та відкривати нові горизонти. Ми звичайно хочемо бачити в нашій школі команди з усієї України, прагнемо, щоб діти, які були учасниками першої, другої, наступних шкіл, знову й знову відкривали для себе щось нове.

 

— Ми знаємо, що творче об’єднання «Соняшник» започаткувало новий конкурс «Геліантус — учитель». Яка його головна мета?

 

Ю. О. Конкурс зорієнтований на учителів природничої галузі, його мета полягає в тому, щоб надати учителям можливість перевірити власний рівень ерудованості без ризику для професійного статусу, оскільки конкурс анонімний та абсолютно безкоштовний. З умовами конкурсу більш детально можна ознайомитися на сайті.

 

Ми бажаємо творчому об’єднанню «Соняшник» безмежного натхнення та можливостей для успішної реалізації нових ідей. Нехай дружнє коло «Геліантусу» із кожним роком стає більшим і міцнішим.