Валківський районний Будинок дитячої та юнацької творчості Валківської районної ради Харківської області

«Творчість – це десять відсотків натхнення і

дев’яносто відсотків важкої праці.»

Т.Едісон

Позашкільна діяльність сьогодні розглядається як одна з головних ланок безперервної освіти в системі виховання всебічно розвиненої особистості, найповнішого розкриття її задатків і нахилів,створення умов для розвитку й підтримки талантів та обдарувань у різних галузях знань; забезпечення при цьому можливостей щодо вибору діяльності, до якої дитина проявляє зацікавленість, створення необхідних умов для прояву її природних здібностей.

Кожна людина від природи наділена здатністю до творчості, творчим потенціалом, тому що творчість лежить в основі як загального розвитку природи, еволюції, так і кожної окремої особистості, в її самопізнанні.

Творчість – це чарівне дерево, в якого постійно з’являються паростки для того, щоб дати життя ще яскравішим і соковитішим гілкам.

З великою увагою до розвитку творчих здібностей дітей ставився великий педагог В.Сухомлинський. В кожній дитині він бачив творця, творця з його ще не розкритими здібностями і можливостями.

Творчість є необхідною складовою праці педагога – позашкільника. Без неї неможливий педагогічний процес.

Важливу роль у формуванні творчої особистості відіграє особистість педагога, керівника гуртка.

Валківський районний Будинок дитячої та юнацької творчості – комплексний позашкільний навчальний заклад, який надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації та інтелектуальний, духовний і фізичний розвиток, підготовку до активної та громадської діяльності, створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров’я вихованців.

Колектив нашого закладу складають люди справді творчі, які постійно знаходяться у творчому пошуку, котрі вміють передати свої знання та мистецькі навички дітлахам. Їх результативність педагогічної і професійної майстерності визначається рівнем розвитку творчих здібностей гуртківців, їх орієнтацією на певні наукові проблеми або професії.

Сьогодні кожен педагог нашого закладу, спираючись на власні знання, ерудицію, інтелект має можливість реалізуватися в процесі професійної діяльності.

Робота у закладі цікава та різнобічна. Характерними категоріями педагогічної діяльності у нас є не засвоєння знань, а такі поняття як співтворчість, співдружність, співробітництво, захоплення, творча діяльність, інтелектуальна незалежність, саморозвиток. Адже в центрі – особистість дитини, її потреби та інтереси.

Завантажити матеріал