Автори: Ручка Владислав Іванович, Прищепа Світлана Володимирівна

Протягом багатьох віків на Валківщині розвивалося і набувало поширення мистецтво художньої обробки деревини, тобто декорування ужиткових виробів оригінальними візерунками та орнаментами. Декоративно – ужиткове мистецтво – це один із видів художньої діяльності, який поєднує естетичні та практичні якості. Основне завдання – зробити гарним та красивим предметне середовище людини.

Дерево є одним із найпопулярнішим матеріалом для обробки. Красивий і приємний загальнодоступний матеріал, який обробляється найпростішими інструментами, в руках талановитих майстрів та їх вихованців. Сама казкова природа з її мальовничими пейзажами, була першоджерелом натхнення багатьох поколінь народних митців, які пронесли через віки своє чарівне самобутнє мистецтво художньої обробки дерева і здавна привертали увагу високою майстерністю. Протягом багатьох віків людина, широко використовуючи для своїх потреб цей природний матеріал, поступово вивчила різноманітні породи дерев, їх властивості, набула практичних навичок, відточувала майстерність. Вважають, що дерево є символом благополуччя і щастя, довголіття і здоров’я, посередником між людиною і сонцем. Вироби з дерева назавжди увійшли у наше життя. Деревина практично не має собі рівних за різноманітністю застосування. Кожен майстер намагається створити свій власний виріб неповторним, оригінальним.

Програма гуртка з «Художнє різьблення по дереву» має на меті поглиблювати знання, вміння і навички вихованців, формувати свідоме, творче ставлення до праці, потребу в прекрасному, розвивати нестандартне мислення, підвищувати загальну і технічну культуру. Заняття декоративно – прикладним мистецтвом, безсумнівно, відкривають для дітей нові шляхи пізнання народної творчості, збагачують їх внутрішній світ, дозволять із користю провести вільний час.

Завантажити матеріал