Також у Міносвіти зазначають, що минулого року відомство акцентувало увагу органів управління освіти на необхідності припинення практики покладання на вчителів функцій формального здійснення науково-дослідницької та пошукової роботи, а також на неухильному дотриманні принципів педагогічної свободи вчителя.

Виходячи з цього, у Міністерстві освіти доручили чиновникам розпочати процес публічного інформування про здійсненні кроки щодо дебюрократизації освітнього процесу.

“Враховуючи вимоги статті 14 Закону України “Про доступ до публічної інформації” та з метою удосконалення контролю за управлінською діяльністю доручаємо систематично оприлюднювати інформацію про свою діяльність та прийняті рішення щодо вжитих заходів для дебюрократизації освітньої сфери, в тому числі шляхом створення на власних офіційних веб-сайтах окремого відповідного розділу”, – йдеться у листі МОН.

Також у міністерстві поінформували, що стан виконання вказаного доручення буде проаналізовано на найближчий нараді керівників місцевих органів управління освітою.

Як відомо, Міністерство освіти і науки неодноразово зверталося до органів управління освітою, керівників інститутів післядипломної педагогічної освіти та керівників методичних кабінетів з вимогою забезпечити дотримання принципів педагогічної свободи вчителів, однак освітні чиновники ігнорують звернення профільного міністерства та продовжують практику покладання на вчителів невластивих їх професії функцій