Домашнє завдання – не завжди саме те, чим люблять займатися учні після школи. Адже іноді на виконання цього завдання доводиться витрачати багато годин позаурочного часу тоді, коли можна було б відпочивати і веселитися. Цікаво, а скільки годин присвячують виконанню домашнього завдання учні з різних країн?

За інформацією Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), у 2012 американські підлітки приділяли домашнім завданням в середньому 6 годин на тиждень. Ця цифра менша для всіх учнів із країн, що входять до ОЕСР (Велика Британія, Німеччина, Іспанія, Італія, Канада, США та ін.), – приблизно 4,9 години на тиждень. Найменше часу відводять на навчання вдома школярі з Кореї та Фінляндії – вони займаються близько трьох годин на тиждень. А школярі в Шанхаї – аж 14 годин.

Фахівці з ОЕСР також зазначили, що підлітки з благополучних родин здебільшого приділяють домашньому завданню більше часу, ніж з однолітки з неблагополучних сімей. У зв’язку з цим, виникло запитання: «Чи не сприяє сам факт наявності домашнього завдання посиленню розшарування між сім’ями з різним рівнем достатку?» Дослідники вважають, що цьому питанню слід приділяти більше уваги:

Домашнє завдання – невід’ємна частина освітнього процесу, при цьому школи та педагоги повинні шукати нові, більш ефективні способи мотивації учнів з неблагополучних сімей на самостійні заняття вдома.

Дослідники також спробували з’ясувати, яке значення має домашнє завдання для освітнього процесу загалом. У більшості випадків учні, які наполегливо займаються вдома, показують кращі оцінки під час іспитів, ніж їхні не такі посидючі однолітки. Якщо опиратися на дані Міжнародної програми з оцінки освітніх досягнень учнів (PISA), то така залежність існує насправді, але водночас кількість годин, витрачених школярами на виконання домашньої роботи, не впливає на ефективність і продуктивність шкільної системи загалом. Отже, запорукою якісної освіти здебільшого є грамотно організований навчальний процес і висока кваліфікація викладачів.

Чи можна говорити про наявність прямого зв’язку між домашніми завданнями та ефективністю навчання у нашій країні?