Профспілка працівників освіти і науки України, громадські організації освітян та видавництво “Шкільний світ” вимагають публічної презентації проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2015 рік”.

Викликає занепокоєння той факт, що Уряд за ініціативою Міністерства фінансів України готує закритий для доступу документ, який передбачає різке скорочення надбавок освітянам, погіршення умов їх праці та скорочення. Вважаємо такі кроки абсолютно неприйнятними та злочинними відносно української освіти.

Разом із профспілками та профільним Комітетом Верховної Ради ми вимагаємо припинити практику економії державних коштів за рахунок освітян, перекладаючи проблеми державного апарату на плечі найменш захищених верств громадян. Разом із тим, пропонуємо Міністерству освіти і науки України пояснити свою позицію стосовно утискання освітян у правах та значних і різких наступальних кроків на гуманітарну галузь.

Сподіваємося, що значне зменшення видатків на освіту та “шокова терапія”, яку пропонує Арсеній Яценюк, буде супроводжуватися скороченням бюрократичних процедур, нецільового використання бюджетних коштів та раціональним фінансовим менеджментом з одночасними глибинними реформами.

“Замороження” заробітної плати, скорочення стипендій і надбавок, кардинальна оптимізація мережі шкіл та дитячих садочків несе загрозу стабільності гуманітарної галузі та тягне за собою невідворотні негативні наслідки.

Закликаємо Прем’єр-Міністра України Арсенія Яценюка, Голову Верховної Ради України Володимира Гройсмана, голову Комітету Верховної Ради України Лілію Гриневич, віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка та народних депутатів України не допустити колапсу української освіти та відповідально поставитися до формування кошторису України на 2015 рік.