Відповідно до основних орієнтирів виховання учнів 1—11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів України (наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 № 1243), з метою посилення виховної спрямованості навчального предмета «Трудове навчання» в школі, усвідомлення важливості трудового виховання школярів, підтримки творчих та ініціативних учителів України редакція газети «Трудове навчання» видавництва «Шкільний світ» і лабораторія трудового виховання і профорієнтації Інституту проблем виховання НАПН України оголошують Всеукраїнський фестиваль сцена­ ріїв виховних заходів із трудового виховання в основній школі.

Умови фестивалю

• Початок: 01.11.2014.

• Кінцевий термін прийому робіт: 28.02.2015.

• Конкурс завершується 28.02.2015.

• Підбиття підсумків: 1.04.2015

 

 

МЕТА ФЕСТИВАЛЮ

Мета трудового виховання в основній школі полягає у формуванні:

• розуміння учнями значення правильного вибору професії для особистості та сучасного суспільства;

• уявлень про сучасний ринок праці, знань про складові головного та резервного професійного плану;

• знань про відмінності між окремими напрямами профільного навчання у старшій школі;

• навичок пошуку необхідної інформації про можливості продовження навчання за обраним профілем і побудови індивідуальної освітньої траєкторії.

• усвідомлювати важливість трудового виховання в школі;

• підтримувати предмет «Трудове навчання» в навчально-виховному процесі;

• стимулювати педагогів до подальшої співпраці з фаховою пресою.

Мета фестивалю:

• формувати дидактичний матеріал на допомогу вчителям обслуговуючих і технічних видів праці для 5—9-х класів;

• популяризувати найкращий педагогічний досвід учителів усієї країни;

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

• Фестиваль проводиться серед авторів та передплатників період ики вид авництва «Шкільний світ» (надається копія квитанції на 6, 9 або 12 місяців).

• До участі запрошуються вчителі шкіл, викладачі і майстри МНВК і технічних ліцеїв, класні керівники, керівники гуртків, клубів, творчих об’єднань тощо.

• До складу журі конкурсу входять науковці лабораторії трудового виховання і профорієнтації Інституту проблем виховання НАПН України, адміністрація видавництва, редактор і члени редакційної ради газети. Як і в кожної творчої людини, у вас, безсумнівно, є багато цікавих і оригінальних ідей, які ви крок за кроком утілюєте в життя, здобуваючи кропіткою працею ваш унікальний досвід. Чекаємо від вас цікавих, сучасних і актуа­льних за змістом і виконанням виховних захо­дів для учнів 5—9­х класів будь-якої форми проведення відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України.

ВИМОГИ ДО КОНКУРСНИХ МАТЕРІАЛІВ

І. Вимоги до змісту матеріалів

1. Метою заходу потрібно обрати один із напрямів трудового виховання відповідно до орієнтирів (вказати).

2. Тему й мету заходу слід формулювати з урахуванням дидактичної спрямованості, відповідно до знань та вікових особливостей учнів.

3. Методичні розробки подавати відповідно до вимог щодо змісту матеріалів:

• матеріал має бути цілісним, завершеним і оригінальним, включати власні творчі знахідки;

• обов’язково вказати назву, клас, тему, мету заходу та джерела (якщо в розробці використано матеріали з інших видань або з Інтернету, обов’язково дати посилання на використану літературу або відповідні сайти);

• усі цитати й посилання на статті та книжки мають бути ретельно вивірені за першоджерелами.

4. Виховний захід у часі бажано спланувати з розрахунку на 1 год (один урок).

5. Форма проведення заходу обирається така, яка, на вашу думку, найефективніша для досягнення мети відповідно до особливостей Вашої школи, учнівського колективу, регіону та засобів проведення (обґрунтувати).

• Будь-який драматичний жанр може існувати у двох вимірах: сценарному (що і як ми планували розглянути під час заходу) і постановочному (як це відбувається на практиці). З нашого досвіду зазначимо, що вчитель зазвичай не використовує готову розробку, він адаптує її до своїх учнів і власного бачення. Тож бажано подавати сценарний вид заходу, щоб кожен педагог знайшов у ньому якусь «родзинку». У сценаріях бажано розписувати тексти пісень або вказувати використаний музичний матеріал.

ІІ. Вимоги до оформлення та подачі мате­ріалів

1. Матеріал подається у двох примірниках:

• на паперовому носії (має бути чітко надрукованим на комп’ютері, 1,5 інтервали, на білому папері звичайного формату (А4) із полями 20 мм);

• на диску (краще надсилати електронною поштою). Файли приймаються у форматі MS Word версії до 2003 включно (зверніть увагу, файл повинен закінчуватися розширенням «doc»), гарнітура тексту — Times New Roman, чотирнадцятий кегль, 1,5 інтервали, із полями 20 мм.

2. Світлини (3—5 фото) з виховного заходу необхідно подавати якісні, у форматі jpg, png.

3. Слайди презентацій можуть бути надруковані, якщо вони переслані у форматі програми створення презентацій.

4. У кожної поданої таблиці має бути назва. На всі таблиці, схеми, слайди, малюнки тощо мають бути посилання в тексті.

5. Вказати адресу Вашого навчального закладу; клас, у якому проводився захід; дані про вчителя школи; контактний телефон та електронну адресу для подальшої співпраці.

6. До матеріалів обов’язково додається заявка учасника фестивалю, заповнена власноруч з обов’язковим особистим підписом. Без цієї заяви матеріал не буде опубліковано.

7. Матеріали надсилати поштою або електронною поштою.

Адреси для листування:

• 04060, м. Київ, вул. М. Берлінського, буд. 9, Інститут проблем виховання НАПН України, лабораторія трудового виховання і профорієнтації.

• 01014, м. Київ, вул. Тимірязєвська, 2, редакція газети «Трудове навчання» видавництва «Шкільний світ».

Адреси електронної пошти:

• е-mail: paralexnikol@mail.ru (Пархоменко Олександр Миколайович);

• e-mail: L_Rak@ukr.net (Рак Людмила Миколаївна).

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

1. Автори робіт, надісланих на фестиваль, погоджуються з правом використання їх повністю або частково в газетах, книжках та інших виданнях видавництва «Шкільний світ» та Інституту проблем виховання НАПН України.

2. Надіслані на фестиваль роботи авторам не повертаються.

3. На фестиваль приймаються роботи, які не брали раніше участі в інших конкурсах, виставках та є ексклюзивними.

РЕЗУЛЬТАТИ ФЕСТИВАЛЮ

1. Результати фестивалю будуть оголошені у березні 2015 року на шпальтах газети «Трудове навчання» та сайті видавництва.

2. Переможці, лауреати та дипломанти будуть нагороджені грамотами та дипломами видавництва «Шкільний світ» та Інституту проблем виховання НАПН України.

3. Найкращі розробки будуть надруковані в газеті «Трудове навчання».

4. Автори будуть запрошені до співавторства з лабораторією трудового виховання і профорієнтації Інституту проблем виховання НАПН України для створення посібника «Збір­ка розробок і проектів виховних заходів із трудового виховання для учнів основної школи». Наша співпраця стане яскравим підтвердженням вашого професійного зростання та самоосвіти як учителя в атестаційний період, небайдужого до стану нашого навчального предмета та професіонала у своїй педагогічній діяльності. Успіхів та творчих звершень, шановні колеги!

Контактні особи:

• Рак Людмила Миколаївна, редактор газети «Трудове навчання» видавництва «Шкільний світ», учитель-методист трудового навчання, відмінник освіти України; тел. (050) 352-16-34; e-mail: L_Rak@ukr.net;

• Пархоменко Олександр Миколайович, науковий співробітник лабораторії трудового виховання і профорієнтації Інституту проблем виховання НАПН України, заслужений учитель України, тел. (097) 758-38-76; e-mail: paralexnikol@mail.ru

Щоб заповнити заявку для участі в конкурсі, натисніть сюди ↗